Már hónapok óta motoszkál benned a gondolat, és egyre lelkesebb vagy, hogy vállalkozásba kellene fognod. Sokat hallottál a KATA adózásról, és úgy érzed , ezt te is meg tudod csinálni. Majd végre rászánod magad, belevágsz.De mielőtt rögtön fejest ugranál a közepébe, érdemes egy pillanatra megállnod, és indulás előtt végiggondolni pár dolgot, ugyanis ha hibázol, rémálommá válhat az egész, és akár több százezer forintot is bukhatsz. Lássuk, milyen kérdésekben kell döntenünk, mielőtt belevágunk!

 

Mekkora bevételünk lesz?

Első lépésben becsüljük meg, hogy várhatóan mekkora bevételünk lesz egy naptári év alatt, ugyanis a KATA felső bevételi határa 12 millió forint. Ha ezt meghaladó bevétellel számolunk, akkor érdemes egyeztetnünk egy könyvelővel, hogy milyen más megoldás lehet a számunkra megfelelőbb.
 

 

Főállásban fogjuk végezni a tevékenységünket vagy mellékállásban?

Alapból minden KATA adózó főállású, azaz 50.000 Ft KATA adó megfizetésére köteles, de a törvény definiál olyan kivételeket, amelyek esetében csak 25.000 forintot kell megfizetnünk, pl. ha van egy 36 órát meghaladó, bejelentett munkahelyünk, és emellett szeretnénk vállalkozni.

 

Melyik vállalkozási formát válasszam?

Ezután el kell döntenünk, hogy milyen vállalkozási formát szeretnénk választani. Amennyiben nem indokolja valami, hogy mást válasszunk, akkor érdemes egyéni vállalkozást indítani, mert ez a legrugalmasabb. Könnyedén tudjuk szüneteltetni, valamint, ha úgy alakul, lényegesen könnyebb a megszüntetése is. KATA adózást csak egyéni vállalkozás, Bt. és Kkt. választhatja, Kft. nem.

 

Hogyan szeretnéd fizetni az iparűzési adót?

Érdemes alaposan utánaszámolni, és utánajárni az iparűzési adónak, mert sok pénzt meg tudunk vele takarítani. Ugyanis két fajta közül választhatunk: a bevétel alapján fizetett és a tételes iparűzési adó. Ki kell számolnunk, hogy a bevételünk alapján melyik éri meg jobban. (KATA-tanfolyamunkban ezt részletesen végigvesszük.). Ugyanis településtől függően akár 190.000 Ft különbség is lehet a kettő között. Mindenféleképp érdeklődjünk a székhelyünk szerinti önkormányzatnál, mert lehet, hogy mentességet is tudunk kapni, így nem is kell majd iparűzési adót fizetnünk. (A tanfolyamunkban  külön fejezet foglalkozik ezzel a témával: végig vesszük az iparűzési adó fajtáit, azt hogy hogyan számoljuk ki nekünk melyik éri meg a legjobban, valamint hogy létrehozásnál milyen teendőink lesznek. Ugrás a tanfolyam oldalára)

 

ÁFA vagy alanyi mentes?

A legtöbb katás az alanyi mentességet választja, mert így nem kell ÁFA-t felszámolniuk számlázásnál, és nem kell havi áfabevallást készíteniük, ami sokat könnyít az adminisztrációs terheiken. Az alanyi mentesség bevételi határa évi 8 millió forint. Ha év közben kezdjük vállalkozásunkat, akkor ne felejtsük el ezt az összeget arányosítani naptári napokra.

 

 

Tevékenységek kiválasztása

Vállalkozásunk létrehozásakor ki kell választanunk egy főtevékenységet. Egyéni vállalkozásnál ÖVTJ, más cégformánál TEÁOR szám alapján. A fő tevékenyég mellé további tevékenységeket is felvehetünk majd, hogy lefedjük vállalkozásunk tevékenységét.
A kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy vannak tevékenységek, amelyek szakképesítéshez kötöttek. Ekkor fel kell készülnünk, hogy majd be kell mutatnunk a szakképesítésünket igazoló dokumentumot. Ezen felül vannak tevékenységek, amelyek engedélykötelesek. Erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldalán tájékozódhatunk részletesebben.
Nem kell félnünk, mert a tevékenységünket utólagosan a Webes Ügysegéden keresztül díjmentesen fogjuk tudni módosítani, és ha elrontunk valamit, a hivatal értesít minket erről (Részletesen erről ebben a cikkben írtunk).

 

Kell-e vállalkozói igazolványt kiváltani?

Ahhoz, hogy tudjuk végezni tevékenységünket, ma már nem szükséges vállalkozói igazolványt kiváltanunk. Ez azért fontos, mert így megtakaríthatunk 5.000 Ft-ot, ami a kiváltás költsége.
 

Mikor indítsuk a vállalkozásunkat?

Ez fontos kérdés lehet, ugyanis a KATA adó nem arányosítható naptári napokra, ami azt jelenti, hogy amennyiben adott hónapban akár egyetlen egy napot is katások vagyunk, az egész hónapra ki kell fizetni a KATA adót. Ezért érdemes elgondolkodni hónap vége felé, hogy várjunk a megalapítással pár napot, mert így az adott hónapra meg tudjuk spórolni a KATA adót, ami 25-75 ezer forintos megtakarítást is jelenthet.

 

Hogyan tovább?

Természetesen egy ekkora cikkben nem lehet minden részletre kitérni, sok apróság felmerülhet, és ezután jönnek még csak az adminisztrációs kötelezettségek. Érdemes megnézni KATA-tanfolyamunkat indulás előtt, mert részletesen foglalkozunk benne a KATA szabályaival, hogy mikor érdemes ezt az adózási formát választani. Átvesszük az iparűzési adót, a bevételi határokat és ezek kiszámítását, valamint lépésről lépésre, képernyővideókon mutatjuk be, hogy hogyan tudod egyéni vállalkozásodat létrehozni. A részletes tartalomjegyzéket itt találod: Ugrás a tanfolyam oldalára
 


Benned indulás előtt milyen kérdések merülnek vagy merültek fel a KATA adózással kapcsolatban? A most indulóknak mit tanácsolnál? Írd meg lent a hozzászólásoknál…

 

Lakó Enikő

Lakó Enikő több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, mérlegképes könyvelő és adótanácsadó. A Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Iroda társalapítója továbbá a katakonyveles.hu tulajdonosa és a katasleszek.hu szakmai koordinátora.

More Posts

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!