2017. november elején lehetett először arról hallani, hogy tervbe vették az alanyi adómentesség határának megemelését a jelenlegi 8 millióról 12 millió forintra. Akkor megírtuk, hogy tévesen az terjedt el, hogy ezt már 2018-ban bevezetik, ami ugye nem történt meg. Viszont szerdán, Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek nyilatkozta, hogy az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntöttek arról, hogy támogatják az alanyi adómentesség határának megemelését Magyarországon.

Mivel az alanyi adómentesség nem csak katásokra vonatkozik, a miniszter szerint több mint 600 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi nyolcmillió forintos felső határa tizenkétmillió forintra emelkedik.

 

A nyilatkozat alapján úgy tűnik, hogy elhárult minden akadály az új szabályozás bevezetése elől, így akár 2019-ben már életbe is léphet az új törvény.


 

Mi a probléma a jelenlegi 8 milliós határral?
A 8 milliós határ elérésénél a vállalkozónak be kell jelentkeznie áfakör alá, ami jelentős extra adminisztráción túl azt is jelenti, hogy onnantól csak áfásan számlázhat. Ez olyan vállalkozások esetében, akik nem cégeknek, hanem magánszemélyeknek értékesítenek, jelentős áremeléssel jár a plusz áfatartalom miatt.
 


 

Mire figyeljünk, ha mindkét határ 12 millió forint lesz?
A határ megemelésével az alanyi mentesség határa egybe fog esni a KATA felső határával, ennek ellenére nem szabad majd összekeverni a kettőt. Például, ha nem teljes évben leszünk KATA adózók és arányosítani kell a kereteket, akkor az alanyi mentességet napokra számítva kell meghatározni, míg a KATA adó felső határánál hónapokra kell arányosítani. Így az arányosításnál, hiába évi 12 millió forint mindkettőnél a felső határ, két külön értéket fogunk kapni.

 

”Nagyon sok vállalkozás várja az alanyi mentesség határának megemelését, ami jelentős könnyebbséget jelenthet sok mikrovállalkozás számára, így mindenképpen pozitív fogadtatásra lehet számítani, ha bevezetésre kerül.” – nyilatkozta Lakó Enikő, a Katásleszek szakmai koordinátora.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!