Egyik korábbi cikkünkben végigvettük, hogy milyen módjai vannak az iparűzési adónak. Mostani cikkünkben arra térünk ki, hogy mi történik, ha nem veszünk tudomást ezekről, és egyszerűen elfelejtünk bejelentkezni a helyi önkormányzathoz. Annyit előre elárulhatunk, hogy nem lesz happy end a vége. Mint minden KATAsztrófa cikk, ez is valós, megtörtént eseményeket dolgoz fel.

 


 

Történetünkben adott egy KATA vállalkozás, ami 2017 januárjában indult. De nem ismerte a lépéseket, hogy pontosan miket és hova kell beadnia a vállalkozás létrehozásán felül, így a helyi önkormányzat felé sem regisztrált.

Korábbi cikkünkből ugye már tudjuk, hogy a KATÁ-soknak a létrehozástól számított 45 nap áll rendelkezésre, hogy – a számukra legtöbb esetben kedvezőbb – tételes adót válasszák, ami Budapesten évi 50.000 Ft-ot jelent. Itt ez sajnos nem történt meg, így 1,5 év után (ekkor derült ki, hogy az önkormányzat felé nem lett bejelentve a vállalkozás) sajnos már csak a bevétel alapján meghatározott iparűzési adót lehetett választani, ami Budapesten 2%.

Itt felkaphatjuk a fejünket, hogy egészen eddig nem derült ki az önkormányzatnál, hogy a vállalkozás nem fizetett semmit. Ez sajnos így van, ugyanakkor nem mentesít minket.

A bejelentkezés pótlása után benyújtotta a 2017. évi iparűzési adóbevallást, ahol minden kedvezményt figyelembe véve is közel 100 000.-Ft-ra jött ki az éves adó és közel ugyanekkora lesz a szeptemberben fizetendő előleg is, ami azt jelenti, hogy alig fél év alatt 200 000.-Ft-ot kell most befizetnie a vállalkozásnak.

A tételes adó választására legkorábban 2019. január elsejétől lesz lehetőség, ami azt jelenti, hogy a 2018-as évre is még bevallás alapján kell a vállalkozónak megfizetnie az iparűzési adót, annyi könnyebbséggel, hogy abból 100 000.-Ft előleg már be lesz fizetve.

Esetükben kértek részletfizetést, hogy ne egy tételben kelljen befizetni a teljes összeget, de lényegében, ha az adott vállalkozó megnézett volna egy online KATA tananyagot, vagy egy könyvelővel indul neki a vállalkozói létnek, akkor jelentős összeget spórolt volna magának.

Sajnos a KATA elindulásánál elterjedt, hogy KATÁ-s vállalkozónak nem kell könyvelő, ami csak abban az esetben lehet igaz, ha hajlandó vagy utánajárni a dolgoknak, vagy egy kicsit továbbképezni magad a témában, mert ellenkező esetben csúnyán meg tudnak ugrani a költségek.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!