Korábban írtunk arról, hogy elhárult a legnagyobb akadály a 12 milliós alanyi adómentesség elől. Azóta már elkészült, és be is nyújtották a Parlament elé az őszi adócsomag törvénytervezetét, benne a sokak által várt alanyi adómentesség határának a jelenlegi 8 millióról 12 millióra emelésével. Ezt több hírportál meg is írta. Amikor a törvénytervezetet áttanulmányoztuk, találtunk benne egy változást is, amit a hírportálok nem írtak meg, viszont jelentős engedmény lehet sokak számára már 2018-ban is.

 


 

“Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosítása” részbe kerül be következő kiegészítés:

58. §
Az Áfa tv. a következő 324. §-sal egészül ki:
„324. § (1) Az adóalany – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – az alanyi adómentességet 2019. naptári évre abban az esetben választhatja, ha az adóalany 2. § a)
pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege
a) sem a 2018. naptári évben ténylegesen,
b) sem a 2019. naptári évben észszerűen várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 12 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az adóalany az alanyi adómentességet 2019. naptári évre abban az esetben is választhatja, ha a 191. § (3)
bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el.”

A következő hivatalos magyarázatot írták hozzá:

58. §-hoz
Az alanyi adómentesség választására – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – abban az esetben jogosult az adóalany, ha sem a naptári évet megelőző évben, sem pedig az adott naptári évben nem haladja meg az árbevétele a törvényben előírt értékhatárt. Tekintettel arra, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint a választásra jogosító értékhatár 8 millió forint, a Javaslat rendezi, hogy a 2018-as évben a 8 millió Ft-os árbevételt meghaladó, de a 12 millió forintos árbevételt meg nem haladó adóalanyok is élhessenek 2019 évre vonatkozóan az alanyi adómentesség választásának lehetőségével.

Ez még csak tervezet, még nem fogadták el
Fontos kiemelni, hogy ez még csak tervezet, tehát a Parlamentnek ebben a formában majd el is kell még fogadnia. Természetesen, ha a törvényt elfogadják, itt a Katásleszek-en ezt meg fogjuk írni.

NEM az alanyi adómentesség határa lesz 12 millió 2018-ban
Amennyiben elfogadásra kerül, akkor ez NEM az alanyi adómentesség határának a megemelését jelenti 2018-ban.
Ez értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy amennyiben 2018-ban valaki eléri a 8 milliós határt, akkor az eddigi szabályozásnak megfelelően kell eljárnia, azaz áfakörössé válik, vagyis az év hátralevő részében áfásan kell a számláit kiállítania. A tanfolyamunkban egy külön videóban csak ezzel foglalkozunk, hogy “Mi a teendő, ha elérjük a 8 milliót?”.

A mostani változás azért lehet fontos sokak számára, mert eddig aki áfakörös lett bármilyen oknál fogva, az két éven keresztül nem választhatta újra az alanyi adómentességet. Ha elfogadják a törvényt, akkor aki 2018-ban átlépte a 8 milliót és áfakörös lett, de nem lépte át a 12 milliós határt, akkor ő 2019-ben újra alanyi adómentes lehet.

A szövegezés szerint ez nem csak a törvény elfogadása utáni időszakra vonatkozna, hanem az egész 2018-as évre. Tehát, ha 2018 júliusában átléptük a 8 milliós határt, de 2018-ban nem fogjuk átlépni a 12 milliós határt, akkor 2019-től újra lehetünk alanyi adómentesek, ha szeretnénk.

Ennek a pontos ügymenete még nem ismert, és a törvényt sem fogadták el, de sokak számára ez egy fontos könnyítést jelenthet majd.

„Valóban sokaknak jelenthet könnyebbséget, hogy adott esetben visszaléphetnek alanyi mentes státuszba, mert bár összességében nem egy bonyolult adózási formáról van szó, mégis sokan ódzkodnak az ÁFA körössé válástól.
Továbbra is mindenkit bátorítunk, hogy csak ezért nem fogja vissza bevételeit, mert egy könyvelő segítségével könnyedén bele lehet rázódni ebbe is.” – mondta Lakó Enikő a KatásLeszek szakmai koordinátora

– – –
FRISSÍTÉS (2018.11.13): Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!