KATÁ-t már mindenki ismeri, és valószínűleg IPÁ-ról – vagy más néven HIPÁ-ról – is a legtöbben már hallottak. Utóbbiak a helyi iparűzési adót jelentik, amelyet az önkormányzatok felé kell fizetni a vállalkozóknak. Online tanfolyamunkban részletesen végigvesszük ezeket, számolásokkal mutatjuk be, hogy mikor melyiket éri meg a legjobban választani, de ebben cikkben szeretnénk egy rövid összefoglalót adni arról, hogy KATA adózó előtt milyen lehetőségek vannak, ha iparűzési adóról van szó.

KATA vállalkozások esetében az iparűzési adónak három módja létezik.

Általános módszer:
ebben az esetben az adó alapja a nettó bevételünk alapján számítandó, ami KATÁ-sok esetében megegyezik a KATA szerinti bevétellel. Ezt lehet csökkenteni az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével és az anyagköltséggel. Az így kapott összeg lesz az iparűzési adó alapja, amit meg kell szorozni a vállalkozás székhelyén/telephelyén érvényes adókulccsal, így megkapjuk a fizetendő adót.

 


 

Egyszerűsített adóalap:
a nettó árbevétel 80%-a után kell az adót megfizetni. Nettó árbevétel alatt ebben az esetben is valamennyi kisadózói bevételét kell érteni. Ezt az adózási módot nem kell külön bejelenteni az adóhatósághoz, elegendő, ha a bevallásban jelöljük és ezen módszer alapján számolunk. Fontos, hogy ezt a módszert csak abban az esetben választhatjuk, ha az éves bevétel nem haladta meg a 8 millió forintot.

Tételes IPA:
ez a KATA vállalkozások kiváltsága, vagyis csak ők választhatják. A tételes iparűzési adó választása esetén az adó alapja 2,5 millió forint éves szinten, amit arányosítani kell a működés idejére eső naptári napok számával. A kiszámítása így néz ki: adóalap (2,5 M) szorozva az adókulccsal, ami egyenlő a fizetendő helyi iparűzési adó összegével. Tehát, ha 2 %-os az adókulcs, akkor ez 50 000 Ft-ot jelent éves szinten, amelyet 2 részletben kell megfizetni, március 15-ig és szeptember 15-ig.

KATA adózó a KATA-alanyiság kezdő napjától számított 15 napon belül vagy az adóév február 15-ig választhatja a tételes adóalap szerinti teljesítést. Ez a döntése a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig érvényben marad, amíg a vállalkozás be nem jelenti, hogy az adó alapját már nem a tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani.
A tételes IPA választása esetén nem kell éves iparűzési adóbevallást benyújtani, míg a többi esetben ezt meg kell tennünk.

Összességében elmondható, hogy a KATA adózást elsősorban a szolgáltató szektor választja, így a legtöbb ilyen vállalkozás minimális költséggel működik. Így az IPA kiválasztásakor azt célszerű figyelembe venni, hogy a havi bevételünk meghaladja-e a 260 000 forintot. Mert ha igen, akkor szinte biztos, hogy a tételes adót érdemes választanunk. Ugyanis az árbevétel alapján történő adózás csúnyán meg tudja növelni a fizetendő adót, ha ezt a határt tartósan átlépjük.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!