November elején jelent meg a hír, amit több portál is lehozott, hogy tervezik megemelni az alanyi adómentesség határát a jelenlegi 8 millióról 12 millióra. Aztán ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy ez igaz-e, vagy, hogy mikor lehet belőle valami. Utánajártunk, hogy mi igaz belőle, mi nem, és minket, katásokat ez hogyan fog érinteni.

Az alanyi adómentesség leegyszerűsítve azt jelenti, hogy áfamentesen tudunk számlázni. Ez nekünk, katásoknak azért nagyon előnyös, mert lényegesen leegyszerűsíti az adminisztrációt (pl. nem kell havi áfabevallásokat készítenünk). Mivel az alanyai adómentesség nem a KATA törvényben, hanem az ÁFA törvényben van szabályozva, ezért a várható változás nem csak a KATA adózókat fogja érinteni, hanem mindenkit, aki eddig élt az alanyi adómentesség által kínált lehetőséggel.

2017. november 5-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek nyilatkozta, hogy az adómentesség felső összeghatára 12 millió forintra nőhet. Ezt többek között a napi.hu is megírta, és katás fórumokon is futótűzként terjedt el.

Épp csillapodni látszódtak a kedélyek, amikor november 24-én megjelent az Index cikke, melyben már arról beszélnek, hogy mindez már 2018 januárjától megtörténhet.

Hogy megtudjuk, mi az igazság, a Katásleszek utánajárt a dolognak. Hivatalos forrásból megerősítették nekünk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium valóban elkezdett azon dolgozni, hogy az alanyi adómentesség határa 12 millió legyen.

 


 

Viszont az Index cikkével ellentétben ez biztosan nem fog bekövetkezni 2018. január 1-jén, ugyanis Magyarország az EU csatlakozási szerződésében az alanyi áfamentesség maximális értékhatárát 8,8 millió forintban rögzítette. Mivel az EB engedélyezte a magasabb értékhatárt Luxemburgnak, Lettországnak, Szlovéniának, Romániának és Olaszországnak is, így elég valószínű, hogy nekünk is engedélyezni fogja.
Ennek emeléséről a kormány derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, melynek elbírálása és megvitatása sok időt vesz igénybe. Így kizárt, hogy 2018 januárjától már megemelkedne az alanyi adómentességi értékhatár; a 2019. január 1-jei dátum sokkal valószínűbbnek tűnik.

Mit fog ez jelenteni nekünk, katásoknak?
2018-ban még nem kell ezzel számolnunk, viszont utána várhatóan a jelenlegi 8 millióról 12 millióra fog emelkedni az alanyi adómentesség határa, így egybe fog esni a KATA felső bevételi határával. Ez leegyszerűsíti majd az életünket, ugyanis nem kell a 8 milliós határral foglalkoznunk, nem kell attól félni, hogy ha átlépjük, utána 2 évig nem lehetünk újra alanyi adómentesek.

“Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok katás azért fogja vissza a bevételeit, hogy ne lépje át a 8 milliót, mert nem akar az ÁFA körbe tartozni. A 12 milliós határ eredményeként úgy tudják majd kihasználni a maximális KATA keretet, hogy közben nem lesznek ÁFA alanyok, így ezzel kapcsolatban mindenképpen pozitív fogadtatásra lehet számítani a katások körében.” – nyilatkozta Lakó Enikő, a Katásleszek szakmai koordinátora.

Nektek mi a véleményetek? Szükség van az alanyi adómentesség határának emelésére?

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!