Pár hete kétségbeesve keresett meg minket egy nappali tagozatos, KATÁ-s vállalkozó, hogy alig fél év alatt több százezres adótartozása keletkezett, és nem érti, hogyan. A tartozásról úgy értesült, hogy kapott egy levelet a NAV-tól, amelyben meg volt jelölve egy időpont, amikor kimennének a vállalkozó székhelyére, azzal a céllal, hogy az adótartozás fejében foglalást végezzenek.

Azért sem értette, hogyan lehet ennyi tartozása, mert korábban megkérte a könyvelőjét, hogy augusztustól szüneteltesse a vállalkozását.
Kiderült, hogy a vállalkozás szüneteltetése nem lett bejelentve a NAV-hoz, így folyamatosan előírták a havi KATA-t. Ráadásul félre is lett tájékoztatva a könyvelő által, hogy csak 25 000,-Ft-ot kell havonta fizetnie.

Az első problémán könnyen lehetett segíteni, ugyanis szüneteltetésre hivatkozva visszamenőlegesen is lehet mentesítést kérni, így pár héten belül, a szüneteltetés idejére korábban előírt havi KATA adó törölve lett.

Viszont nappali tagozatos hallgatóként – 2017-ben még – jogosan lett előírva a havi 50 000,-Ft, így az aktív hónapokra sajnos meg kellett fizetni a különbözetet.

A mentesítés bejelentése, és az aktív hónapokra eső különbözet megfizetése után telefonon felkerestük a foglalással kapcsolatban a levélben megadott ügyintézőt, akit tájékoztattunk az intézkedésekről, így szerencsére a NAV általi „látogatásra” nem került sor.

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal

 

Lakó Enikő

Lakó Enikő több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, mérlegképes könyvelő és adótanácsadó. A Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Iroda társalapítója továbbá a katakonyveles.hu tulajdonosa és a katasleszek.hu szakmai koordinátora.

More Posts

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!