Kell-e könyvelő egy katás vállalkozónak? Ez a kérdés körülbelül egyidős a KATA adózással. Ha nem, akkor hogyan boldoguljunk egyedül? A RIPORT nevű magyar startup most azoknak fejlesztett le egy webes applikációt, akik úgy döntenek, hogy könyvelő nélkül szeretnének katázni.

A RIPORT KATA nem egy számlázó, hanem inkább egy kiegészítő a már meglevő számlázó programunkhoz. Összekapcsolódik az online számlázóddal, és az meglévő adatok alapján készít neked kimutatásokat, grafikonokat, azaz segít, hogy átlásd a KATA adózással kapcsolatos dolgaidat. Lássuk pontosan, hogyan működik.

Intergráció az online számlázóddal
Jelenleg a RIPORT KATA támogatja a két legnépszerűbb online számlázó programmal való integrációt. A regisztrációs folyamatban ezt is könnyen be tudjuk állítani, így innentől az egész automatikusan működik. A szoftver folyamatosan kommunikál a számlázóddal, így mindig az aktuális informcáiókat fogja neked mutatni.

KATA keret és ÁFA mentesen számlázható keret
Az egyik leghasznosabb funkciója, hogy azonnal és valós időben láthatjuk, hogy mekkora KATA keret áll még rendelkezésünkre.
Ráadásul a számlázóprogramokkal ellentétben, ezt valóban a beérkező pénzek alapján számolja, sőt a szüneteltetést is figyelembe veszi, amennyiben azt beállítottad. A keret számításánál opcionálisan figyelembe veheted kintlévőségeidet is. Ez főleg év végén hasznos, hiszen ilyenkor utolsó pillantaban egy korábban nem fizetett számla felboríthatja kalulációdat és túlléped a KATA keretet vagy az alanyimentesség határát. Ez azért fontos, mert ha átlépjük a 8 milliós határt, akkor a jelenlegi szabályok szerint minimum két évig nem lehetünk alanyi adómentesek, azaz azon felül, hogy havi áfabevallásokat kell készítenünk, minden ügyfelünknek fel is kell számolnunk majd az áfát.

Értesítések
A fejlesztők egyik nagy ígérete, hogy idővel intelligensen értesítőket fog tudni küldeni nekünk a szoftver, legyen szó jogszabályi változásokról vagy egy betartandó határidőről. Olyan, mintha egy virtuális könyvelőnk lenne. Egyelőre havi KATA adó, iparűzési adó és kamarai tagság befizetésére vonatkozó határidőkre figyelmeztet, de lehet látni, hogy idővel nagyon hasznos funkció tud válni belőle.

Naprakész bevételi nyilvántartás
Minden KATA adózónak kötelezően kell vezetnie a bevételi nyilvántartását. Az elterjedt tévhittel szemben nemcsak a bevalláshoz kell elkészíteni, hanem folyamatosan kell azt vezetni, és például egy NAV ellenőrzésnél be kell azt mutatni. A tanfolyamunkban egy külön fejezetben csak ezzel foglalkozunk, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia, hogyan kell ezt vezetni. A RIPORT KATA ezt elvégzi neked. Mivel kapcsolatban van az online számlázóddal, automatikusan elkészíti, így egy NAV ellenőrzésnél, mindig egy naprakész bevételi nyilvántartás áll a rendelkezésedre.

Iparűzési adó
A fentieken túl a szoftver saját adatbázisa alapján ki tudja neked számolni, hogy mekkora iparűzési adót kell majd fizetned, és mikor. Erről külön értesítőt is küld neked emailben.

Hátrányok
A szoftver kimondottan úgy lett fejlesztve, hogy online számlázókkal tudjon együttműködni, így ha használsz számlázótömböt is, vagy kimondottan csak azt használod, akkor ez a szoftver nem neked való. Továbbá a program jelenlegi verziója csak alanyi adómentes katásoknak szól, akiknek nincsennek munkavállalóik, és külföldi számlakapcsolatokkal nem rendelkeznek. Arra is figyleni kell, hogy a helyes működéshez a számlázódban megfelelően kell adminisztrálnod vevőid számlakiegyenlítéseit is.

Hogy mennyibe fog kerülni?
A szolgáltatás éves díja 8.900 Ft lesz. (Ez havi 741 Ft-nak felel meg).

Viszont, a Katásleszek olvasói most kedvezményesen juthatnak hozzá. Regisztrációnál a ‘KATASLESZEK’ kupon felhasználásával, havi mindössze 325 forintba kerül. Innen már csak rajtunk áll, hogy egy presszó kávé árat havonta megéri-e nekünk, hogy folyamatosan nyomon követhessük a bevételi határainkat, és mindig rendelkezésre álljon a bevételi nyilvántartásunk.

Tovább a KATA RIPORT oldalára 

 

(x) szponzorált tartalom

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!