Az elmúlt hetekben elég sok hír felröppent a kata adózást érintő új szabályozásokról, amit később cáfoltak. A Portofolio.hu november 12-i cikkében írt arról, hogy végül a Pénzügyminisztérium benyújtotta azokat a törvényjavaslatokat, amik a 2020-as évet érintik. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a várható változásokat, amik a katásokat is érinteni fogják.

Természetesen ez még csak törvényjavaslat, a Parlamentnek még el is kell fogadnia azt.

 

Ami nem került be a javaslatba

Az első és legfontosabb, hogy a korábban híresztelt változások nincsenek benne ebben a javaslatcsomagban. (Ezekről ebben a cikkben írtunk részletesebben), sőt úgy tűnik, kimondottan a KATA törvényt érintő kérdésben sem lesz változás. Tehát nem fog emelkedni a KATA adó összege, nem lesznek egyelőre bevezetve extra szigorítások, és a 40%-os extra adó kiterjesztését sem tették bele ebbe a törvényjavaslatba.

 

Katásokat érintő változások

Bár maga a KATA adózásról szóló törvény nem változik, ugyanakkor a javaslatba került be pár pont, ami így is érinteni fogja a katásokat.
Az egyik ilyen, hogy hamarosan minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni:

“Az adóhivatal jelenleg csak a 100 ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től már az ún. belföldi áfaalanyok részére kiállított számlát, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is.” – írja a Protfolio.hu.

Ez azt jelenti, hogy aki eddig még nem csinálta meg a számlázó összekötését a NAV online számla rendszerével – pl. mert nem volt áfás – 2020. július 1-jéig azoknak is kötelező lesz a regisztráció, hogy a számlázó továbbítani tudja a szükséges adatokat a NAV részére. Aki pedig számlatömböt használ, azoknak manuálisan kell az érintett számlák adatait a NAV online számlarendszerében rögzíteni.

 


 

Az új szabályozást a NAV részben a gazdaság fehérítésével, részben azzal indokolt, hogy 2021 tavaszától így már el tudja készíteni a vállalkozások áfabevallási tervezetét. Persze érdemes figyleni a NAV által elkészített bevallásokat, figyelmeztet Angyal József a HVG cikkében:

“A szakember szerint a vállalkozók arra is ráfaraghatnak, ha az adóhivatal készíti a bevallásukat. Példaként azt említette, hogy ha egy vállalkozó ma a Metro áruházban húst, sört és kenyeret vesz, könyvelőjének eszébe sem jut, hogy ezek után az áfát visszaigényelje, „a NAV viszont automatikusan levonja majd az áfát, ami kifejezetten káros, egy adóellenőrzés során ezért megbüntetik a vállalkozót, mert nem a vállalkozás érdekében felmerült költséget számolt el”.

További változás lesz, hogy tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő, ez azt jelenti, hogy a számla teljesítésétől számított 8 napon belül ki kell állítani a számlát.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!