Januártól megszűnik az egyéni vállalkozói igazolvány, a még forgalomban lévő papírok pedig automatikusan hatályukat vesztik – derül ki a fővárosi és megyei kormányhivatalok működését egyszerűsítő, múlt héten megszavazott törvényből a Világgazdaság cikke szerint.

De pontosan hogyan is érint ez minket?

Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében a jövőben az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos feladatok közül az egyéni vállalkozói nyilvántartás vezetése, a bejelentés fogadása és a változások átvezetése a nyilvántartáson átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatai közé, így személyes ügyintézésre is a legközelebbi adóhivatalba kell menni, és nem a kormányablakba A hatósági ellenőrzési feladatok a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál maradnak. Ennek értelmében az egyéni vállalkozók nyilvántartási rendszerének vezetése csak 2020. június 30-ig lesz a Belügyminisztérium feladata.


A törvény szövege pontosan így szól:

2009. évi CXV törvény 38/D §
38/D. § * Az egyéni vállalkozói igazolványok 2020. január 1-jén érvénytelenné válnak. Az egyéni vállalkozó köteles 2020. március 1-ig leadni az érvénytelen igazolványt a Hatóság részére. A leadott igazolványt a Hatóság bevonja. Ha az egyéni vállalkozó az igazolványt nem adta le, vagy nem küldte meg, azt a Hatóság visszavonja.

A Webes ügysegéd nyitóoldalán is olvasható az információ, miszerint a jövőben már nem lehet vállalkozói igazolványt igényelni:

Az egyéni vállalkozói kártya fénykora

Magyarországon 534 279-en működtetnek vagy szüneteltetnek egyéni vállalkozást, míg érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal 50 560-an rendelkeznek. Egy darab kitöltetlen egyéni vállalkozói igazolvány előállításának önköltségi ára bruttó 369 forint, amelyet a költségvetés biztosít. Nyilatkozta a Világgazdaság megkeresésére a Belügyminisztérium.

Mivel hazánkban az igazolvány kiváltása 2010 óta nem  kötelező, csupán lehetőség, egyre kevesebben igényelték a kártyát az azt követő években. A vállalkozói igazolványok aranykorának – a tárca adatai szerint – 2017-es év tekinthető, amikor is 2015-höz képest több mint a 4,5-szeresére ugrott a kártyát kiváltók száma Magyarországon. Eddig a költségvetés állta a kitöltetlen igazolványok előállítási költségeit, legutóbb ez darabonként bruttó 369 forint volt.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!