Érdekes módon, a 2020-as változásokról nem annyira jelentek meg cikkek. Ha igen, akkor azok a cikkek két kategóriába sorolhatóak:
Az egyik azt mondja, hogy lényegében nem változott semmi, maximum megemlít 1-2 dolgot.
A másik meg felsorol minden adóváltozást, függetlenül attól, hogy az mennyire érinti a katásokat, aztán ebből kell valahogy kihámozni, hogy akkor rám mint KATA adózóra, mi is vonatkozik.

Pont emiatt gondoltam, hogy szükség van egy videóra, amiben végigvesszük, hogy mik azok a változások, amik minket, katásokat érintenek.
Ugyanis az érdekesség idén, hogy maga a KATA törvény az valóban nem változott, viszont más törvények igen és ezek is érintik a katásokat.

Lássuk ezeket!

Számla kiállításának határideje

Az első változás arról szól, hogy a teljesítéstől számítva mennyi idő alatt kell kiállítanunk a számlát. Eddig erre 15 nap állt rendelkezésünkre, de 2020 január 1-től a számla kiállítása 15 nap helyett 8 napra csökkent.

Ez azt jelenti, hogy a teljesítéstől számított 8 napon belül ki kell állítanunk majd a számlát.
Ugye, ez a számlán is látszódni fog, hiszen fel kell tünteni magát a teljesítés dátumát és a számla kiállítás dátumát is.

 

Ellátási alap emelkedett

A nyugdíjról szóló tanfolyamunkban, elég részletesen foglalkozunk a témával, de a lényeg hogy amikor katás vagy, akkor nyugdíj, táppénz, csed és gyed esetén nem a valós bevételed alapján számolnak majd, hanem minden évben törvényileg meghatároznak egy ellátási alapot, és ez alapján.

Itt lehet látni, hogy ez az elmúlt években, hogy alakult.

Ez az ellátási alap változott idén.

25000 forint esetén, ugye nincs ellátási alap.
50000 forintos kata esetén 94400 forintról 98100 forintra, 75000 forint esetén 158400 forintól 164000 forintra emelkedett az ellátási alap.

 


 

Egészségügyi szolgáltatási járulék összege emelkedett

A KATA adó ezt alapból tartalmazza, viszont ha szüneteltetjük a vállalkozásunkat, akkor nem vagyunk biztosítva, így a tb-t külön meg kell fizetnünk.
Ennek a járuléknak az összege emelkedett 2020. január 1-től 7710 forintra a korábbi 7500 forintról.
Ide kapcsolódik, hogy 2020 július 01-től, azok akiknek kellene fizetniük külön ezt az egészségügyi szolgáltatási járulékot és nem fizetik be, és összejön nekik 3 havi adótartozás, akkor ők nem fognak orvosi ellátást kapni.

NAV Online számlázó regisztráció

Az egyik legnagyobb változás, hogy 2020. július 1-től minden számlát elektronikusan be kell küldeni a NAV-nak, amit gazdasági társaság felé számlázunk, tehát nem csak azokat aminek 100.000 forint feletti az áfatartalma.Ráadásul az alanyi adómentes számlákról is kell adatot szolgáltatni. Tehát innentől minden katást is érint ez a szabályozás.
Itt nekünk külön regisztrálni kell a NAV online számlázó rendszerébe, majd össze kell kötnünk azt számlázó programunkkal.
Ez nem ugyanaz mint a számlázónk bejelentése a SZAMLAZO nyomtatvány beküldésével. Ezt a regisztrációt külön meg kell majd tennünk 2020. június 30.-ig.
Amennyiben online számlázó programot használunk, a beállításokat követően az automatikusan fogja küldeni az adatokat a NAV-nak. Onnantól nekünk külön teendőnk ezzel nem lesz.
Amennyiben számlázótömböt használunk, akkor 5 napunk lesz, hogy az erre kialakított felületen mindig utólag felvigyük a rendszerbe a számla adatait. Itt érdemes már elgondolkodni, hogy ha csak tehetjük, lehet érdemesebb online számlázóra váltani, mert automatizálva, lényegesen kevesebb adminisztrációval fog ez járni. Persze, vannak olyan helyzetek, amikor ez nem lehetséges.

Innentől a számláinkon a saját és partnereink adószámát is fel kell tüntetni, mert azt is be kell, hogy küldje a rendszer a NAV-nak. Ez tehát egy újabb változás. A számla kötelező tartalmi elemei közé bekerült a partner adószámának feltüntetése.
Egyenlőre ez csak a céges partnerekre vonatkozik. Amennyiben magánszemélyeknek számlázunk, azt még nem kötelező beküldeni.
Viszont 2021. január 1.-től már minden számláról adatot kell majd szolgáltatni azokról is amelyeket magánszemélyek felé állítunk ki.
..és lényegében ennyi.

Tehát, ne felejtsétek el június 30.-ig regisztrálni a NAV online számlázó rendszerébe.

Ennek a pontos menetéről készítünk majd nektek egy külön kis modult a KATA Mesterkurzuson belül, ahol ezzel kapcsolatos minden fontos információt összeszedünk nektek, valamint képernyőnként megmutatjuk majd, hogy ezt pontosan hogyan tudod majd megtenni.

Amennyiben kérdésetek lenne a változásokkal kapcsolatban, akkor írjátok meg kommentben, mi igyekszünk minél előbb válaszolni rájuk.
Ne felejtsétek el követni Facebook oldalunkat, valamint iratkozzatok fel Youtube csatornákra is, mert idéntől oda is fogunk hasznos tartalmakat feltölteni.

Így a videó végén boldog új évet kívánok nektek, sok sikert a vállakozásotokhoz!

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!