A nyáron elfogadott adótörvény-változások egyik fontos része volt, hogy 2020. január 1-jével megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az EVA.

Ez egy várható lépés volt, mivel az utolsó lehetőség, amikor élni lehetett az EVA adózási forma választásával 2018.12.20-a volt, azaz már 2018-ban tudtuk, hogy utoljára az idei évre választható az EVA.

Az adónem megszűnésével járó teendőkről és lehetőségekről szeptember végén minden érintett vállalkozás egy elektronikus levelet kapott az ügyfélkapujára.

A jelenleg EVÁ-s vállalkozásoknak december végéig két dologról kell dönteniük. Az egyik új adózási forma választása, a másik pedig az ÁFA kérdése.

 


 

Amelyik társas vállalkozás nem tesz külön nyilatkozatot, az automatikusan társasági adóalannyá válik 2020. január elsejétől, az egyéni vállalkozások pedig az SZJA hatálya alá kerülnek. Amennyiben szeretnénk egyéb adózási formát választani pl. KATA-át vagy KIVÁ-t, akkor azt külön kell jeleznünk a megfelelő nyomtatványokon.

KATA adózási forma esetén cégek ezt a bejelentést a 19T201T nyomtatványon tehetik meg, egyéni vállalkozók pedig a 19T101E nyomtatványon.

A másik fontos kérdés az ÁFA kérdése. Amennyiben beleférünk a 12 milliós alanyi mentes értékhatárba, akkor van lehetőségünk ezt is választani, ha nem, akkor pedig jeleznünk kell, hogy az általános szabályok alapján szeretnénk adózni, azaz ÁFA alanyok leszünk. Ezt a bejelentést szintén a fenti két nyomtatványon van lehetőségünk megtenni.

Abban, hogy melyik adózási formát érdemes választanunk, valamint a pontos teendőkről és határidőkről az alábbi linken elérhető, Pénzügyminisztérium által készített tájékoztató lehet segítségünkre.

További információk:
https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/eva-tajekoztato

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!