Míg alkalmazottként behatárolja az életünket a kötött munkaidő – ennek minden előnyével és hátrányával -, úgy vállalkozóként komoly kihívást tud nyújtani, hogy miként kezeljük a ránk szakadt szabadságot.

A szabadúszó, freelancer létforma egyik legnagyobb vonzereje a földrajzilag és időben is kötetlen munka, hogy vállalkozóként bárhonnan és bármikor tudunk dolgozni. Aztán az első néhány hónap után sokan rádöbbennek, hogy nagyjából ez a legnagyobb hátránya is: a karácsonyfa alól, a családi események helyett és az utazásunk közben is dolgozunk, ahelyett, hogy megélnénk a fontos pillanatokat. Egészen gyorsan a kiégésig tudunk sodródni így.

Vállalkozóként nagyobb hangsúly kerül a saját fegyelmezettségünkre és tudatosságunkra, mint előtte bármikor. Külső határok híján nekünk kell megtanulni beosztani az időnket, úgy, hogy a munkánkban is hatékonyak legyünk és a pihenésnek is elég időt dedikáljunk.
 


 

És már maga a hatékonyságunk megfigyelése is fontos tényező: a saját cégedben dolgozva hamar rájössz, hogy másként dolgozol reggel, éjszaka, a hét közepén, megfáradva, útközben és így tovább. Továbbá a legszuperebbül beosztott munkaidőt is fel tudja borítani egy betegség vagy egy dekoncentrált nap.

Mindezeken felül pedig az is a te kezedben van, hogy mennyi munkát vállalsz el, neked kell tudnod, hogy mennyit tudsz pontosan, határidőre elkészíteni és mi fogja a megfelelő bevételt biztosítani.

Az időmenedzsment vállalkozóknak egy kardinális kérdés: az alábbi tanácsokat átgondolva, megfogadva te is közelebb juthatsz egy kiegyensúlyozott beosztáshoz:

  1. Néhány hétig mérd az egyes feladatokra szánt munkaidőt: így sokkal jobban tudsz majd hosszú távon tervezni, akár már az árajánlat kiadásakor.
  2. Figyeld meg, hogy mikor dolgozol a leghatékonyabban egy napon belül, héten belül, hónapon belül! Ez segíthet abban, hogy a havi, éves kapacitásaiddal tudatosabban számolj.
  3. Vállalkozóként is oszd be az éves szabadságaidat és kalkulálj egy átlagos “betegszabadsággal” is! Ezzel megelőzöd, hogy túl sok munkát vállalj el.
  4. Ha egyszerűen nem lehet összehangolni az elvállalt feladatok mennyiségét és a rendelkezésre álló időt, akkor ne gyötörd magad: kérj segítséget vagy építs le a projektekből. A túlhajszoltság előbb-utóbb kiütközik az egészségeden – előzd meg!

Minden cég és vezető különböző, ezért fontos, hogy megtaláld a saját, személyre szabott megoldásodat, munkaütemezésedet.

Neked mi nyújtja a legnagyobb kihívást a vállalkozói munkaidőd kapcsán?

Meg tudod magadnak teremteni a hatékony munka és a kikapcsolódás idejét egyaránt? Írd meg kommentben!

 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal!
  Online számlázó programot keresel? Próbáld ki a Szamlazz.hu-t! Részletek »
---------------------------------
KATA Mesterkurzus online tanfolyamaink:
KATA adózás egyéni vállalkozóknak - Részletek »
KATA kötelezettségek, teendők és határidők - Részletek »
KATA egyéni vállalkozás létrehozása - Részletek »
KATA bevallás elkészítése - Részletek »
KATA szünetelése és újraindítása - Részletek »

További képzéseink:
Hogyan legyen nyugdíjam? - Imre Ádám - Részletek »
Írj sikeres ajánlatokat! - Molnár Szabolcs - Részletek »
Megbízási szerződés KATA egyéni vállalkozóknak (6 db szerződés mintával) - Részletek »
---------------------------------
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!