Az egyéni vállalkozóknak 2018.02.26-ig kell leadni 2017. évi SZJA bevallásukat.

Amennyiben valaki KATÁ-s egyéni vállalkozó, akkor a 2017. évi KATA nyilatkozatát is szintén 2018.02.26-ig kell megtennie a 17KATA nyomtatványon, ami az ÁNYK nyomtatványkitöltő programmal egyszerűen kitölthető és elektronikusan beküldhető.

A 17KATA nyomtatványon kell nyilatkozni a 2017-ben megszerzett bevételről és egyben adatot szolgáltatni azokról az adóalanyokról, akiktől az adott évben 1 millió forintnál nagyobb bevétele volt a KATÁ-s adózónak. Ezt azt jelenti, hogy a nyomtatványon fel kell tűntetni ezeknek az adózóknak a nevét, címét és a tőlük befolyt bevétel összegét, amennyiben magyar adóalany, abban az esetben az adószámát is.

 

 

Továbbá ez a nyomtatvány szolgál a százalékos KATA bevallására is. Erre akkor kerülhet sor, ha valaki meghaladta a 12 millió forintos bevételi értékhatárt (vagy évközben kezdőknél a rájuk vonatkozó értékhatárt). Ilyenkor az értékhatár feletti részre 40%-os KATÁ-t kell fizetniük, melynek fizetési határideje szintén 2018.02.26. A számlaszám, ahová utalni kell, pedig ugyanaz, mint amire a tételes KATÁ-t is fizetjük évközben.

 

 

A 2017-es adóváltozások értelmében a KATA nyilatkozat bevallásnak minősül, aminek az egyik előnye, hogy utólag helyesbíthető lesz. Hátránya viszont, hogy a bevallás elmulasztása esetén szankciókat szabhat ki az adóhatóság, mulasztási bírság formájában. Amennyiben pedig százalékos KATA fizetési kötelezettségünk is keletkezett, akkor azt a bevallás alapján, adó módjára behajthatja rajtunk az adóhatóság.

Az SZJA bevallásunkban pedig minden KATÁ-n kívüli 2017-ben megszerzett jövedelmet be kell vallanunk. Ilyen lehet a munkabér, táppénz, gyed, bérbeadásból származó jövedelem, osztalék, stb. Amennyiben valaki főállású KATÁ-s és más jövedelme nincs, akkor is ajánlott egy 0-s SZJA bevallás leadása. SZJA bevallásunkat a 1753 (17SZJA) nyomtatványon tudjuk, szintén elektronikusan, beküldeni.

Aki nem a tételes iparűzési adót választotta, annak az IPA bevallási kötelezettsége május 31., így erről egy későbbi cikkben fogunk majd részletesen beszámolni.

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal

 

Lakó Enikő

Lakó Enikő több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, mérlegképes könyvelő és adótanácsadó. A Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Iroda társalapítója továbbá a katakonyveles.hu tulajdonosa és a katasleszek.hu szakmai koordinátora.

More Posts

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Nem szeretnél lemaradni a fontos határidőkről, hírekről és változásokról a KATA adózással kapcsolatban?

Íratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeresen felíratkoztál a hírlevelünkre!